Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Hafızamdan Çıkaramadıkları(m)

Fatih SoysalFatih Soysal

Sizin de eğitim hayatınız boyunca onlarca öğretmeniniz oldu. Biliyorum. Öğrencilere göre öğretmenler gelip geçici, öğrenciler kalıcı, öğretmenler için ise durum tam tersine. İnsanoğlunun doğasında monotonluk olduğuna inanıyorum. Her şeyin değişmeden devam edeceğine kendimizi inandırıyoruz. Ama malesef durum çoğu zaman böyle olmuyor.

Öğretmek, öğretmeni ve öğrenciyi birbirine bağlayan kişisel bir eylem. Bunun mutlaka karşılıklı sevgiye dayanan bir bağ olması gerekmiyor çoğu zaman. Öğretmek ve öğrenmek için bir araya gelmek yeterli. Elbette, her şey öğrenmek değil, aynı şekilde öğretmek te değil. Bilgi her zaman öğrenilir, yeter ki öğretmen sadece okulda değil, hayatın içerisinde de yol gösterici olsun.

Bazı öğretmenler öğrencilerine sevgi ile bağlıdırlar. Evet tam da Mahmut hoca gibi. Onlar için öğrenme hep ikinci plandadır. Öyle de olmalıdır zaten. Her şeyin okuldan ibaret olmadığını öğrencilere öğretirler, öğrencilerin zihinlerindeki bariyerleri yok edebilirler. Her zaman yol gösteren, heyecan uyandıran olabilirler. Öğrencilik hayatımda sayıları oldukça az olan bu kurtarıcılardan hayatıma etki edenler, iz bırakanlar elbette oldu. Unutamadıklarım da. Bu konuyla alakalı bir derleme yapmaya karar verdim. İşte iyi ki duydum dediklerim ve hafızamdan çıkaramadıkları(m).

1. Unutma, bakış açısı her şeydir. Düşüncelerin seni nereye götürürse, hayatın da oraya gider.

2. Çevrende her görüşten, her düşünceden insanlar olacak. Her düşünceyi dinle, onlarla vakit geçir, ama hiçbir düşünceye mensup olma. En önemli şey senin aklındaki düşüncen.

3. Kendi başarı ölçülerini oluştur. Bunu en başta yap ve bir daha asla arkana dönüp bakma.

4. Kitap okumuyorsun. Kimse kitap okumaktan nefret etmez. Muhtemelen sadece çok seçici bir okuyucusun. Çoğu insan binlerce kitapla dolu bir kitapçı dükkanına girer ama sadece bazı kitaplar ilgisini çeker. Bu normaldir. O “bazı” kitapları bul.

5. Kendinle dalga geçmeyi öğren.

6. Etrafında ilham veren insanlar ve fikirler olsun. Heyecanlarına ortak ol.

7. Hayatında sonuçlarına katlanman gerekse bile dürüstlüğünü sakın ola elden bırakma.

8. Küresel çapta düşün, yerel hareket et.

9. Dijital vatandaşlık “insanlık” vatandaşlığıdır aynı zamanda.

10. Kendine güven.

11. Yaptığın iş ve hayatın birbirinden ayrı olmak zorunda değiller.Yaptığın iş mutlaka bir “kariyer” olmak zorunda değil. Yaptığın iş dünya ile günlük etkileşimindir. Yaptığın işi dikkatli seç.

12. Yazılımcılar normal insanlar olmazlar. Senden iyi yazılımcı olur.

13. Mutluluk düşündüğün şey değil. Filmlerde ve toplumsal düzende sana iyi bir işin, evliliğin ve sürekli eğlenmenin hayatın temel amaçları olduğu öğretildi. Ama gerçek mutluluk başka kaynaklardan gelir. İstek ve eylem arasındaki uyumdan. Özgürlükten. Yaratıcılıktan. Yapabilme becerisinden. İnsanlarla bağlantı kurmaktan. İnandığın şeyleri yaşamaktan.

Senin mutluluğa ulaşma yolun bambaşka olabilir. Zaten gerçek olan da budur. Mutluluk herkes için farklıdır.

14. Arada sırada düşünmeye sıfırdan başla. Bakış açını yeniden oluştur. Bunu asla tam olarak başaramayacaksın, ama dene. Çünkü yıllar boyunca içselleştirdiğin duygusal ve bilişsel önyargılarını, yetişkinlik yıllarının ilk evrelerine de beraberinde götüreceksin.

15. Öğretmenlerinin ve ebeveynlerinin sana yapmanı söyledikleri şeyleri sorgulamadan yapma. Seni seviyorlar ama senin hayatının, umutlarının, düşüncelerinin, hayallerinin ve korkularının karmaşıklığını muhtemelen anlayamazlar. Anlamaya çalıştıklarında da kendi güvensizliklerini ve özlemlerini farkında olmadan sana yansıtacaklardır. Oysa bu senin hayatın ve senin işin.

16. Sürekli önceliklerini belirle. X’in Y’ye sebep olacağını görmek her zaman kolay değil. Bir şeyler değiştikçe, artık sana uymayan şeylerden vazgeçmekten korkma.

17. Yanlış yaptığında kabul et.

18. Ben senin hayat boyu öğretmeninim. Eğer bana ihtiyaç duyarsan mutlaka beni bul.

19. Problemleri(Yazılım) küçük parçalara ayır. Küçük parçaları önem sırasına göre çözümlemeye çalış. Problemleri daha kolay çözeceğini göreceksin.

20. Hayat belki de düşündüğün kadar kolay değil, gelecek planlamanı yaptın mı?

21. Daima yeteneklerinin farkında ol. Gelecekte sorumlulukların çok daha fazla olacak. Hayat, dizi filmlerde gösterilen poz pembe yaşamdan ibaret değil. Zamanı gelince gerçeklerle yüzleşmesini bil.

22. Hangi mesleği seçersen seç, ama mutlaka sevebileceğin işi yap.

23. Hata yaparak öğreneceksin, hata yapmaktan çekinme. Dene ve araştır. Haksızlıklar karşısında sakın sessiz kalma. Elindekileri tart. Neler yapabilirim diye düşün.

24. Elinde zamanı gelince sunumunu yapabileceğin bir portfolyo olsun. Kişisel referansların için çalışmalarda bulun. Belki de şuanda “boşuna uğraş veriyorum” dediğin bir çalışma hayatını değiştirecek. Umutsuz olma.

25. Hayatın her alanında problem çıkaran değil, problemi çözmeye çabalayan ol. Her zaman yıkıcı değil, yapıcı, onarıcı ol. Böyle daha mutlu olunacağını gün geldiğinde öğreneceksin.

Yaşamınızın her bölümünde güzel insanlarla karşılaşmanız dileğiyle.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x