Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


PHP Kullanarak MySQL Veritabanını Yedekleme

Fatih SoysalFatih Soysal

Veritabanı yedekleme, her web geliştirici için olmazsa olmaz işlemlerdendir. Düzenli veritabanı yedekleme, verileri kaybetme riskini önler ve herhangi bir sorun oluştuğunda veritabanını geri yüklemeye yardımcı olur. Bu nedenle, mümkün olduğunca sık olarak veritabanını yedeklemek iyi bir fikirdir.

Blog sayfamı takip edenler için yaklaşık 3 yıl önce burada bir yedekleme mekanizması paylaşmıştım. Uzun zamandır ben de cronlar (zamanlanmış görevler) aracılığıyla buradaki mekanizmadan yararlanarak yedeklerimi alıyorum. Bu makalemde veritabanı yedekleme işlemini yazılımsal olarak geliştirerk bir fonksiyona bağlayacağım. Siz de bunu basitçe kullanacaksınız.

Aslında mySQL veritabanını bir dosyada yedeklemenin birçok yolu vardır. Barındırma sunucusundan tek bir tıklamayla yada arayüz programları aracılığıyla veritabanını yedekleyebilirsiniz. Bunlar hep geliştiriciye iş yükü getiren işlemlerdir. Bu arayüzlerden bağımsız olarak ta yedeklerinizi alabilirsiniz. (PHP aracılığıyla)

Peki arayüz ile değil de PHP üzerinden veritabanı yedeği almak bize ne gibi artılar kazandırır?

Yukarıda belirttiğim gibi arayüzler ile yedek almanız her zaman size iş yükü çıkaracaktır. Örneğin yedek almayı unuttuğunuz bir dönem olabilir. Bu dönemde olası yaşayacağınız bir veri kaybının geri dönüşü olmayacaktır. Ancak veritabanını aşağıda göstereceğim yöntemle yazılımsal olarak fiziksel bir dizine aldığımızda, bunu tetikleyen PHP dosyamızı da bir cron’a (zamanlanmış görev) tanımladığımızda (her gün saat 12:00’da yedek al) bu işlemi otomatiğe bağlamış olacağız. Sistem bir nevi kendi işini kendi halletmiş olacak. Bize de yedekleri belirli aralıklarla kontrol etmek kalacak.

Hemen aşağıda MySQL veritabanını yedeklemek ve bir SQL dosyasına kaydetmek için bir PHP betiği oluşturacağız.

PHP’yi kullanarak MySQL Veritabanı Yedekleme

Yedekleme için gerekli tüm PHP kodlarımı backupDatabaseTables() fonksiyonunda birlikte toplayacağım. backupDatabaseTables() fonksiyonunu kullanarak belirli tabloları veya tüm tabloları bir veritabanından kolayca yedekleyebilirsiniz. MySQL veritabanını PHP kullanarak yedeklemek için aşağıdaki parametreler gereklidir.

Kullanımı:

MySQL veritabanı yedeğini oluşturmak ve bir SQL dosyasına kaydetmek için  backupDatabaseTables() fonksiyonunu kullanmanız yeterlidir.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere. Soru, görüş ve önerilerini yorum bölümünden paylaşabilirsiniz. Sağlıklı, huzurlu günler dilerim.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    3 Yorum
    Eskiler
    En Yeniler Beğenilenler
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Özgür
    Özgür
    26 Nisan 2019 12:14

    Merhaba,
    Güzel çalıştı elinize sağlık fakat türkçe karakterleri hatalı indirdi.

    Berkhan Kuyumcu
    Berkhan Kuyumcu
    3 Eylül 2019 14:07

    Merhabalar ben bunu bilgisayarımda nasıl sürekli çalışır bi halde kullanacagım hergün saat 12 de bu dosyayı açmammı gerekicek ?

    3
    0
    Düşüncelerinizi öğrenmek isterim, makaleyi beğendiyseniz, yorum yapabilirsiniz.x