Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Plesk Panel Zamanlanmış Görev Ayarları (Scheduled Task) – Cron Job

Fatih SoysalFatih Soysal

Cron Job, Unix benzeri sistemlerde periyodik olarak çalıştırılması planlanan bir görevdir. Örneğin her günün sonunda bir dizini temizlemek için bir komut dosyası gibi sık sık çalıştırılması gereken bir komut dosyanız varsa kullanılabilir. Yada sisteminizi sürekli besleyecek veri besleme dosyasının belirli aralıklarla çalışmasını isteyebilirsiniz.

C-panel üzerinden cron job kullanımı için bir makale yazdım diye hatırlıyorum ama eğer yazmadıysam kısa bir süre içerisinde yazacağım 🙂

Örnek üzerinden gitmeyi her zaman için daha yararlı buldum. Bu makalemizde de bu yolu izleyeceğim. Aşağıdaki talimatlar, bir komut dosyasını her 5 dakikada bir çalıştırmak için nasıl ayarlayacağınızı göstermektedir.

Öncelikle plesk panel giriş bilgileri ile giriş yapalım ve Scheduled Tasks bölümüne gelelim.

Bir crontab’ın biçimi 6 sütun, boşluk veya sekme’ye ayrılmıştır. İlk 5 sütun, son sütunda belirtilen komutun ne zaman çalıştırılacağı hakkında bize ayrıntılı bilgi verir. Son “sütun” boşlukları içeren kalan tüm karakterleri oluşturur. Örneğimize geri dönecek olursak;

Yukarıdaki kod satırını biraz açıklayalım.

1- Çalıştırılacak dakika, 0-59: 5 değeri, saatin 5. dakikasında
2- Saat, 0-23 arasında bir değer: * her saat demektir
3- Ayın Günü, 1-31: *, ayın her günü anlamına gelir
4- Ay, 1-12: * her ay demektir
5- Haftanın Günü, 0-7 (0 ve 7 günleri Pazar): * her gün demektir
6- Komut: Çalıştırılacak dosya konumu (sunucu) / home / aspera / my_script.sh

Bir seçeneğimiz de, virgülle ayrılmış listeler kullanmaktır. Modern crontab işlemlerinde joker karakterler kullanabilir. Böylece, her 5 dakikada bir my_script.sh dosyasını çalıştıran bir girdi oluşturmak için zamanlanmış görev içerisinde kullanmamız gereken kod aşağıdaki gibi olacaktır:

İlk sütundaki * / 5 gösterimi “her 5 dakikada bir” anlamına gelir. Bunu her 10 dakikada bir yapmak için * / 10 kullanılır. Bir Solaris sisteminde aynı 5 dakikalık aralığı yapmak için aşağıdakileri deneyin:

Bonus: Aşağıda her 15 dakikada bir çalışacak olan bir zamanlanmış göre ekran görüntüsünü bulacaksınız.

Plesk v12.5

Plesk v12

Makalemi okuduğunuz için teşekkürler. İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x