Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Bir Geliştiriciden 12 Etkili İpucu

Fatih SoysalFatih Soysal

Merhaba, bir süre önce Genç yazılımcılar için 10 etkili tavsiye yazımı yazdığımdan beri en iyi tavsiyem önemli ölçüde değişti. Bu makalede ise bazı etkili ipuçlarını ele alacağız.

1. Seviye Önemli Değil, Sonuçlar Önemlidir

Onların sorunlarını çözüyorsanız kimse ne kadar süredir geliştiğinizi sormuyor. İlgilendiğiniz bir konuyu sırf ileri düzey deniyor diye öğrenmeyi ertelemeyin. Sizden ne inşa etmenizin isteneceğini asla bilemezsiniz, bu nedenle düşündüğünüzden daha kısa sürede işinize yarayabilir.

2. Ezberlemeyin

İhtiyacınız olan bilgiyi nasıl bulacağınızı öğrenin. StackOverflow ve GenAI’den bahsetmiyorum. Kullandığınız araçlar ve diller için teknik özelliklerin veya belgelerin nerede bulunduğunu öğrenin. En iyi rehberleri kimin yazdığını öğrenin.

Bir JavaScript koşullu operatörünü kullandığınızda ?veya’nın önce gelip gelmediğini hatırlayamamanız önemli değil . :Koşullu operatörü ne zaman kullanacağınızı ve tam sözdizimini nerede bulacağınızı bilmeniz önemlidir.

Araçlar sürekli güncellenmektedir. Her zaman okuduğunuz dokümanların sürümünü kontrol edin. İster bir haber bülteni olsun, ister CSS’ye gerçekten meraklı bir arkadaşınız olsun, güncel kalmanın bir yolunu bulun.

3. Temel Konuları Derinleştirin

Bunu 3 yılda üç JavaScript çerçevesinde çalışmış birinden dinleyin; temelleri iyi biliyorsanız ekosistemdeki yeni bir aracı öğrenmek çok daha kolaydır. Muhtemelen daha basit, daha sağlam bir yazılım yazmaya başlayacaksınız. Var olduklarını bilmediğiniz için zaten var olan özellikleri yazmaya çalışmayacaksınız. Aldığınız hataları daha iyi anlayacak ve hataları onlara neden olmadan önce tahmin edeceksiniz.

4. Sistem Düşüncesi Sizi Uzaklara Götürecek

Herhangi bir hatayı gidermek sistem düşüncesini gerektirir. Duvardaki fişi düşünmezseniz, ekmek kızartma makinesi çalışmadığında kontrol etmeyi de düşünmezsiniz. Sistemi bir bütün olarak düşünebilmek, uç durumları tahmin etmeyi ve yeni özellikler tasarlamayı kolaylaştırır. Yeni Bir Kod Tabanına Başlarken bölümünde kod tabanınız için zihinsel modellerin nasıl oluşturulacağı hakkında daha fazla bilgi edinin.

5. Sormadan Önce Denemek, Bunun Asla Aptalca Bir Soru Olmayacağından Emin Olur

Geliştiriciler genellikle problem çözme odaklıdır. Birkaç şeyi denediğinizi ve işe yaramadığını gösterebilirseniz, muhtemelen bariz çözümlerin neden işe yaramadığını kendi başlarına araştırmak isteyeceklerdir.

6. Her Kod Satırı Bir Sorumluluktur

Başka birinin düzeltmesi gerekecekmiş gibi kod yazın. (Bu kişi 6 ay sonra sadece siz olsanız bile.) Kendiniz gibi paketler yükleyin, bunları sık sık güncellemeniz gerekecek. Daha sonra yanlışlıkla bir şeyi kırmamak için nedenini belgeleyin. Sabit fikirli bir aracı sisteminize entegre etmeden önce onun görüşlerini öğrenin ve görüşlerinin ihtiyacınız olan özelliklerle çatıştığını öğrenin.

7. Başkalarının Kodlarını Okuma Alıştırması Yapın

Yazılım geliştirmenin sıklıkla öğretilme şekli, sıklıkla taze, yepyeni uygulamalar yaratacağınıza inanmanıza neden olabilir. Mevcut bir kod tabanını düzeltip ona özellikler eklemeniz çok daha olasıdır. Hatta kodu okumak için yazmaktan daha fazla zaman harcayabilirsiniz. Yeni hatalara yol açmadan kodu okuma ve kodu yeniden düzenleme alıştırmaları yapın.

8. Test Edin, Test Edin ve Tekrar Test Edin

Chocho’nun DevNexus 2024 konuşmasında söylediği gibi , “Kod teoridir. Yazılım pratiktir.” İnceleme talebinde bulunmadan önce daima kodunuzu çalıştırın ve test edin. Mümkün olduğunca test yazma alıştırmaları yapın. Bir kullanıcının kodunuzu nasıl kırabileceğini tahmin etmenin ve mutlu yoldan daha fazlasını düşünmenin sizi daha iyi bir geliştirici yapacağını göreceksiniz.

9. Gereksinimleri Yazılıma Dönüştürme Uygulaması Yapın

Böyle bir gereksinimi bir adım listesine veya sözde koda dönüştürebilmeniz beklenecektir. Bilet çok belirsizse ihtiyacınız olan yanıtları almak sizin işiniz olacaktır.

Bu adımları tamamladıktan sonra, bunları koda dönüştürmeniz ve (umarız) bu kod için testler yapmanız beklenecektir. O zaman bu kodu şirketinizin sürüm kontrolü, (umarım) incelemesi, (umarım) QA ve dağıtım sürecinden geçirmek sizin sorumluluğunuz olacaktır.

Açık Kaynak bunu uygulamak için harika bir yerdir.

10. Topluluk Son Derece Önemlidir

Sosyal medya gönderilerinde en incelikli ve tarafsız bakış açısını elde edemeyeceksiniz. Bu perspektife ihtiyaç duyduğunuzda arayabileceğiniz bir destek ağına ihtiyacınız var.

Mentorluk da bunun bir parçası. Yerel buluşmalara ve konferanslara gitmek, ağınızı oluşturmanın ve gelişim dünyası görüşünüzü genişletmenin harika bir yoludur. Ağ gruplarına katılmak, kıdemli geliştiricilerin bakış açısına erişmenizi sağlayacaktır.

Bu işi tek başınıza yapmaya çalışmayın. Ortalıkta çok fazla bilgi var ve bunalmak ya da tünel görüşü elde etmek kolaydır.

11. Programlamadan Hoşlandığınız Şeyi Bulun

İşinizi sevin ya da bulunması zor Tutkulu Programcı olun demiyorum. Ancak sürekli öğrenme, kendinizi tekrarlanan rahatsızlıklara açık hale getirir. Neden uyanmaya devam edip bunu kendine yapmak istediğini bilmiyorsan tükeneceksin. Tamamen bencil bir neden olabilir ama nedenini bilmek zorundasın.

12. Herkes Kendi Yolculuğunda

Başkalarının kariyerleri ve içerikleriyle rekabet etmiyorsunuz. Başka birinin başarıya giden yolu sizin işinize hiç yaramayabilir. Benzersiz bakış açınıza ve güçlü yönlerinize odaklanın. Sesinizi bulun ve paylaşın. Dışarıda birileri bunu duymak istiyor.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x