Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Node.js Kurulumu ve Ä°lk Uygulama

Fatih SoysalFatih Soysal

Node.js sunucu tarafında Javascript altyapısı ile geliÅŸtirme yapılmasını saÄŸlayan javascript engine üzerinde çalışan bir platformdur. YaygınlaÅŸmaya baÅŸlamasındaki temel neden normal frameworklerden ve ham javascript’ten çok daha hızlı olmasıdır.

Bildiğiniz üzere birçok büyük firma tarafından artık aktif olarak kullanılmaya başlandı. Hatta linkedin yetkilileri bu geçiş sürecinden sonra 27 sunucularının artık boşa çıktığını açıklamıştı. Merak edenler için burada kaynak paylaşıyorum.

Nodejs‘i çekici kılan bir diÄŸer bir konu ise IIS gibi yüksek kaynak tüketen web server kullanmaya gerek duymaması. Dilerseniz yine adım adım windows kurulumunu yapalım ve çalıştırmaya baÅŸlayalım.

Adım 1: Windows yükleyicisini Nodejs.org‘dan indirin ve kurun.

nodejs-osx-mavericks

Adım2: Test edelim!

Kurulumu bitirdikten sonra windows komut satırını açalım ve paketin doğru olarak kurulduğundan emin olalım. Aşağıdaki komut satırı dizisini kendi komut satırımıza yazalım.

Enter’a bastktan sonra arşımızda node.js versiyon bilgisini görüyorsak, kurulumu baÅŸarılı biçimde yapabilmiÅŸizdir. (YapabilmiÅŸizdir biraz tuhaz bir fiil oldu.)

Aşağıda vermiş olduğum kodları server.js adında bir dosya oluşturup, kaydedelim.

Şimdi server.js dosyasını ben masaüstü üzerinde tutuyorum. Siz başka bir yere gönderebilirsiniz. Ama dosyanın tutulduğu konum önemli çünkü komut satırından aktif etmemiz gerekli.

Adım 3: Sonuç

Son olarak yine komut satırı üzerinden aşağıdaki komutları yazıyorum.

Gördüğünüz üzere server.js dosyamız baÅŸarıyla 1337 portunda çalışıyor. Tarayıcı üzerinden çalıştırmak istersek, 127.0.0.1:1337 olarak yazdığımızda ‘Hello World‘ yazısını göreceÄŸiz.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x