PHP ve MySQL Bağlantısı – Örnek Uygulama

PHP ve MySQL bağlantısı hakkında İnternet’te birçok öğretici içerik ve video olduğunu biliyorum. Hatta bununla alakalı zamanında gerçekleştirmiş olduğum görsel dersleri de youtube kanalımdan ulaşabilirsiniz. Öyleyse neden buraya tekrardan blog gönderisi yazıyorum? İnternet’te mevcut olan bu yazıların çoğu basit ve anlaşılması kolay değil, haliyle birçok meraklı çeşitli şekillerde bağlantı soruları ile tarafıma ulaşıyor.

XAMPP‘i sisteminize zaten yüklediğinizi ve XAMPP kontrol panelini kullanarak apache ve mysql servislerini başlattığınızı varsayıyorum.

MySQL veritabanına başarılı biçimde bağlamak için aşağıdaki önemli bilgilerin doğruluğundan emin olmalısınız.

  • Host adınız (Ana bilgisayar adı)
  • MySQL kullanıcı adı.
  • MySQL şifresi.

Sisteminizde (web sunucusu değil) XAMPP’ı kurduysanız, ana bilgisayar adı default olarak “localhost” olur. Varsayılan olarak MySQL kullanıcı adı “root” ve şifre boşluktur (“”). Basit bir proje oluşturup PHP kodunu MySQL‘e bağlamaya çalışalım.

Eğer Windows işletim sistemi kullanıyorsanız, “C: / xampp / htdocs /” dizininde “htdocs” klasörü bulunur (Eğer XAMMP varsayılan konumda yüklü ise). Eğer Linux işletim sistemi kullanıyorsanız “/ opt / lampp / htdocs” klasörü altında ilgili dosyalarınızı bulabilirsiniz.

Her durumda herhangi bir klasör oluşturalım, ismine “test-db-connection” diyelim ve aşağıdaki kodla basit bir PHP dosyası oluşturalım.

Proje klasörüne kodu kaydedin ve localhost / test-db-connection / dosyaisminiz.php adresini tarayıcıdan çalıştırın.

Mysql_connect() yukarıda gösterilen parametre ile MySQL veritabanına bağlanmak için kullanılan PHP dahili fonksiyonudur.

SQL sorguları gerçekleştirmek için önce veritabanını seçmeniz gerekir. Bunu mysql_select_db (“veritabanı_adı”, isteğe bağlı bağlantı değişkeni) fonksiyonunu kullanarak yapabilirsiniz. Veritabanını seçildikten sonra, mysql_query (“SQL sorgusu”) fonksiyonunu kullanarak sorgular gerçekleştirebilirsiniz. İşte örnek kod:

Umarım konsepti anlatabilmişimdir. Herhangi bir sorunuz olursa bana iletişim bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yazar: Fatih Soysal

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

Subscribe
Bildir

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
tolga
9 Mayıs 2018 01:30

İf yapısında !$con değişkeninde ekrana yanlış yazdırmışsın

Fatih
21 Aralık 2018 01:36

echo ‘MySQL’e bağlanılamadı!’; yerine echo “MySQL’e bağlanılamadı!”; bu şekilde kullanılmalı.

wpDiscuz
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
Exit mobile version