Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Geliştirici ve Savaşçı

Fatih SoysalFatih Soysal

Uzun süredir düşündüklerim arasında bu konuya odaklanmak ta vardı. Geçtiğimiz hafta şirket ziyaretine gelen öğrencilerimizin de aslında bu noktada takıldıklarını sorularından öğrenmiş bulundum. Bir yere kadar gelip takılıyoruz, nereden başlayacağımızı bilmiyoruz, neler yapmamız gerekiyor, sorular değişebilir. Cevapları aynı. Her fırsatta ifade ettiğim gibi ben iyi bir savaşçı ile başarılı bir geliştirici arasında fazla bir fark göremiyorum. Temelde her ikisi de kıt kaynaklara ve olumsuz çevresel faktörlere rağmen mücadeleyi sürdürüyor. Çoğu başarılı iş adamının hikâyesi zorluklarla mücadeleye yönelik çeşitli anekdotlar içerir. Başarmanın belirli bir hedefe ulaşmak olduğunu kabul edersek ve bu süreçte de karşılaşılan zorlukları engel olarak tanımlarsak kişinin başarılı olabilmesi ancak bu engellere göğüs gerebilmesiyle mümkündür. Bunun da yegâne yolu kişinin dayanıklılığını artırmasıdır. Siz de düzenli antrenman yaparak kişisel dayanıklılığınızı artırabilir, zorluklara karşı bakış açınızı değiştirebilir, sonuca ulaşma/başarma becerilerinizi iyileştirebilir ve bir süre sonrasında “başarma alışkanlığı” kazanabilirsiniz.
Türk SAT, Amerikan SEAL ve Rus Spetsnaz komandoları gibi Özel Kuvvetlere bağlı askerler tüm zorlu koşullarda bile hedeflerine ulaşabilmek için öncesinde çok ciddi bir eğitimden geçiriliyorlar. Eğitim süreçleri sırasında aşırı derecede uykusuz bırakılma, güneş ışığından mahrumiyet, zaman bilincinin kaybettirilmesi, dar alanda yatırılma, yüksek ses, ani şoklar, aşağılanma ve sandep (Sensory Deprivation) yani duyuların bilinçli olarak kısıtlanması – gözlere bant bağlanarak kişinin görmesinin engellenmesi- gibi çok çeşitli zorlu etaplardan geçen bu özel birlik mensupları eğitim bittiğinde son derece yüksek bir özgüvene sahip oluyorlar. İşte, bu özgüven de onları tüm özel harekâtlarda karşılaşacakları her türlü zorlukta, “Ben bunu aşarım çünkü benzerlerini de aşmıştım” kafasıyla yaklaşmaya alıştırıyor. Bizim eğitim sistemimizi düşündüğümüzde böyle bir durumun ufak bir kısmının bile olmadığını hepimiz biliyoruz.

Hayallerinize kendi canınızı yakmadan ulaşamazsınız

Aynı durum ve kuralların geliştiriciler için de aynen geçerli olduğunu düşünüyorum. Bugün projesini hayata geçirmek için yalın girişimcilik (lean startup) akışını kullanan bir geliştiricinin cebinde fazla parası olmadığından sıkı bir mücadeleye de hazır olması gerekiyor. Bu mücadele ekseninde her şeye tek başına ve sıfırdan başlayan bir geliştiricinin haftada 100 saat çalışması, ciddi miktarda uykusuz kalması, eline geçen irili ufaklı her türlü bütçeyi işine aktararak yediğinden, içtiğinden kesmesi ve sıfıra yakın bir sosyal yaşantıya sahip olması gerekiyor. Tüm bu zorlu etaplarda da aile-arkadaş çevresinin ona başaramayacağını söylemesi durumunda bile girişimcinin mücadeleyi bırakmaması şart.

“Ben her engeli aşarım” duygusunu yaşayan bir girişimciyi sonrasında projesine odaklamak daha mümkün hale geliyor. Hayalleriniz varsa bunlara kendi canınızı yakmadan ulaşamazsınız. Önce çok isteyeceksiniz, ardından her türlü baskıya tahammül edeceksiniz, zorluklara direneceksiniz, araştıracaksınız, okuyacaksınız, sonra odağınızı kaybetmeyeceksiniz ve ardından doğru yöntemi bulana kadar denemeye devam edeceksiniz. Bazen yöntemi, bazen de projeyi değiştirmeniz gerekebilir ama bunu da ancak denemeye devam ederek tespit edebilirsiniz. Beden yıprandıkça, ruh olgunlaşır.

Mutlu haftasonları.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x