Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Bir Geliştirici Olarak Kişisel Markanızı Nasıl Oluşturabilirsiniz?

Fatih SoysalFatih Soysal

Bana göre bu soruya en güzel yanıt zaten verilmiÅŸ. Jeff Atwood‘un da söylediÄŸi gibi, “Başınızı suyun üstünde tutabilirseniz bu sizin için yeterlidir” Bir geliÅŸtirici olarak internet ortamında nasıl davranmalısınız, neler yapmalısınız? Bu blog yazısında cevap vereceÄŸim sorular iÅŸte bunlar.

Neden kişisel bir marka oluşturma gereği duyarsınız?
Artık günümüzde bir teknik disipline sahip olmak o iÅŸ yeteliliÄŸi için çoÄŸu zaman yeterli olmuyor. Başınızı su üstünde tutabilmek iÅŸte bu yüzden çok önemli. Sizi diÄŸerlerinden ayırmalı. Gerçekten parlamak için dikkat çekici bir ÅŸey yapmalısınız. Öncelikle ne yapmanız gerektiÄŸine karar vermekle iÅŸleme baÅŸlayabilirsiniz.

Ne tür bir ÅŸirket için çalışmak istiyorsunuz? Büyük bir ÅŸirket için mi? Bir baÅŸlangıç için mi? Kendin için mi? Bu sizin kiÅŸiliÄŸiniz hakkında kariyerinizde nasıl ilerleyeceÄŸinizi belirleyecektir.

Adım adım ilerleyelim
Benzersiz bir kullanıcı adı bulun. Bunu her yer için kullanın. Bu, kendinizi web üzerinde tanınabilir kılmanın basit bir yoludur. Sosyal medya hesaplarınız, hatta e-mail hesabınız için bile geçerli bir durum bu. Ama buradaki gibi olmasın.

GitHub’da aktif kalın
GitHub kendi içerisinde birçok çevrimiçi yazılım projesi barındırıyor bildiÄŸiniz gibi. Açık kaynak kodu için bir merkez, nasıl profesyonel kodlama yapabildiÄŸinizi kanıtlamak için harika bir yoldur. OluÅŸturduÄŸunuz betikleri yeniden kullanılabilir, bileÅŸenleri veya bazı becerileri geliÅŸtirmek için üzerinde çalıştığınız projelerinizi yükleyebilirsiniz. KliÅŸe projeleri yapmaya karar verirseniz, birkaç adım daha ileri gidin ve süper bir ÅŸey yaratın. Bir projeyi birçok farklı çerçevede hatta dillerde yazın. Açık kaynak koduna katkıda bulunun. Bir süre sonra bu, mülakatlarda konuÅŸabileceÄŸiniz ÅŸeyler olacaktır.

Açık kaynak koduna katkıda bulunmak neredeyse her şey olabilir! Açık sorunları düzeltebilir, dokümantasyon yazabilir, özellikler ekleyebilir, mesajların gönderilmesinde bazı kütüphaneleri nasıl kullandığınız hakkında konuşabilirsiniz. Her zaman yapacak bir şeyler var.

Uzmanlık seçimi yapın

Neden bir uzmanlık seçmelisin? Uzman herhangi bir geliÅŸtirici yaklaşık iki hafta içinde yeni bir dile geçiÅŸ yapabilir. Bu sizi özel yapmaz. Çünkü Türkiye’deki firma sahipleri, bilgi sahibi olduÄŸunuz dilin geçiÅŸ süresini düşünürler. Yani 1-2 haftalık bu süreç onlar için uzundur ve size 2 haftalık boÅŸuna para vermek istemezler. (Bence boÅŸuna deÄŸil) Neyse, bir uzmanlık seçtiÄŸinizde, talep edilen teknolojilerin daima deÄŸiÅŸtiÄŸini aklınızda bulundurun. Bir alan seçmek ve her zaman çözümler üretmek için kullanılan en yeni teknolojilerin önüne geçmek her zaman sizin için daha iyi olacaktır.

Tek uzmanlık alanınız olsun mümkünse. Bazı geliştiriciler COBOL veya Haskell gibi dillerde bile uzmanlaşmışlardır; birkaç şirket tarafından dünya üzerinde yalnızca birkaç şirket tarafından talep edilmekle birlikte çok iyi para kazanırlar. Yani neyi anlatmaya çalışıyorum? Hangi dili seçtiğiniz değil, o dilde ne kadar uzmanlaştığınız önemli.

Bir blog yazın

Beceri setiniz ne olursa olsun, bir blog sayfasına sahip olursanız, çalışma ÅŸeklinizi, odaklarınızın ne olduÄŸunu temsil edeceÄŸiniz, dünyaya 7/24 açık, kendinize ait bir ortamınız olmuÅŸ olur. 

Bir algoritma uzmanıysanız veya yazılım araçları ile çalışıyorsanız, nispeten sade bir blog sahibi olmak daha mantıklı olacaktır. ÖrneÄŸin bir front-end geliÅŸtiriciyseniz tasarımınızla neler yapabildiÄŸinizi herkese göstermelisiniz. Bazı harika konular, öğrendiÄŸiniz bir konuda üzerinde çalıştığınız veya tamamladığınız bir projeye iliÅŸkin süreci anlatmamız aslında iyi öğreticilerdir.

Mümkünse düzenli olarak yazı yazmaya ve içeriÄŸi yüksek kalitede muhafaza etmeye dikkat edin. Yazı yazmış olmak için yazı yazmayın.

Meetup’lara katılın

Bu, diğer geliştiricilerin tanınması, arkadaşlıklar ve ağlar geliştirilmesi için harika bir fırsattır. Yakın zamanda üzerinde çalıştığınız bir proje hakkında yıldırım konuşmaları yapabilirsiniz, fikir alabilirsiniz.

StackOverflow’da ilgili soruları yanıtlayın

Evet. Artık baÅŸkalarına yardım edebilmek için yeterince iyi seviyede iseniz bunu yapabilirsiniz. Bu otorite kurmanın harika bir yoludur. Fakat bu konuda biraz cesaret gerekiyor.

Mutlaka kendinize ait bir portfolyonuz olsun

İnsanlar sizin neler yaptığınızı ve neler yapabildiklerinizi görmek isterler. Daha iyi bir seviyedeyseniz, insanlara yaptığınız projeleri listeleyebilirsiniz.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x