Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


PHP ile MsSQL Server Veritabanı Bağlantısı (XAMPP)

Fatih SoysalFatih Soysal

Merhaba. Linux sistem uygulamaları ile windows teknoloji uyumsuzlukları uzun zaman gündemi çokça meşgul etti. Biz developerları da epeyce yordu. Ama artık bu problemler büyük orada aşıldı. Platform bağlantıları için güçlü uygulamalar geliştirildi. Bunların en güzel örneklerinden biri XAMPP.

Bildiğiniz üzere PHP ile birlikte kullanılan veritabanlarından en yaygın olarak kullanılanı MySQL. Fakat geçtiğimiz günlerde PHP üzerinden MsSQL Server bağlantısı kurmam gerekti. Yoğun bir araştırma sürecinden sonra bağlantıyı başarılı biçimde kurmuş oldum.

Gelin hep beraber adım adım PHP MsSQL bağlantısını gerçekleştirelim.

1- Microsoft® ODBC Driver 11 for SQL Server® – Windows kurulumu

Aslına bakarsanız bu kurulumu en son da yapabilirsiniz. Ama sıra ile gitmemizde yarar var. Microsoft® ODBC Driver bizim için MsSQL ve PHP arasında köprü görevi görecek. Bağlantımız için kurulumu yapmamız çok önemli. Minik bir install paketi halinde indireceğimiz kurulum dosyasını hızlıca kurmamız başlangıç için yeterli. Buradan indirebilirsiniz.

2- Microsoft Drivers for PHP for SQL Server

Bu aşamada öncelikle kullandığımız PHP sürümünü öğrenmeliyiz. XAMPP kullandığınızı varsayarsak XAMPP dashboard üzerinden phpinfo sekmesine gelerek PHP sürümünüzü öğrenebilirsiniz. XAMPP harici bir derleyici kullanıyorsanız aşağıdaki PHP kod betiğini çalıştırarak sürümünüzü öğrenebilirsiniz.Screenshot_1

PHP sürümünü öğrendikten sonra buradan sürüme uygun olan PHP driver paketimizi indirelim.

Dikkat: Burada 5 çeşit driver paketini göreceksiniz. PHP sürümünüze uygun olan paketi indirmelisiniz. Örnek olarak ben PHP 5.6 sürümünü kullanıyorum. Buna uygun olarak içersinde 5.6 .dll dosyalarını barındıran SQLSRV32 driver paketini indirmem gerekir.

Benim için pakette gerekli olan dosyalar:

php_pdo_sqlsrv_56_ts.dll ve php_sqlsrv_56_ts.dll 

Bu iki dosyayı kopyalıyorum. Ve xampp/php/ext dizinine yapıştırıyorum. Son olarak xammp/php dizininde php.ini dosyasını herhangi bir metin editörü ile açıyoruz. ;extension kelimesini aratıyoruz. Burada yüklü extension dosyalarını görebilirsiniz. Aşağıdaki kodları buraya ekleme yapıyoruz ve dosyamızı kaydediyoruz. Tabi kendi sürümünüzün dll bilgilerini eklemeniz gerekiyor. Burası çok önemli. Örn: PHP 7.0 kullanıyorsanız 7 sürümünün dll dosyalarını edinip, ilgili klasöre atıp, php.ini dosyasını bir güncelleme yapmalısınız.

extension=php_sqlsrv_56_ts.dll
extension=php_pdo_sqlsrv_56_ts.dll

Ä°ÅŸlemlerimiz bu kadar.

Bonus: MsSQL – PHP BaÄŸlantı kodlarımız

 

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Düşüncelerinizi öğrenmek isterim, makaleyi beğendiyseniz, yorum yapabilirsiniz.x