Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


En iyi veritabanı optimizasyon teknikleri nelerdir?

Fatih SoysalFatih Soysal

Merhaba sevgili okurlar,

Veritabanlarını optimize etmek, bir arabanın en iyi performansa göre ince ayarını yapmaya benzer. İşte süper etkili bulduğum bazı püf noktaları:

  1. Index Oluşturma: Indexleri, veritabanınızın bir şeyleri hızlı bir şekilde bulmak için kullandığı kısayollar olarak düşünün. İyi organize edilmiş bir dosyalama sistemine sahip olmak gibidirler; bu bir kayıtları bulmayı kolaylaştıracaktır. İlk sırayı ixdexleme alıyor.
  2. Sorgu Optimizasyonu: Sorgu yazmak bir sanattır. SELECT * kullanmak gibi tembel alışkanlıklardan kaçınmak işleri gerçekten hızlandırabilir.
  3. Normalleştirme: Her şey verilerinizi düzenli tutmak ve gereksiz karmaşıklıktan kaçınmak arasında doğru dengeyi bulmakla ilgilidir.
  4. Bölümleme: (Partitioning) Büyük tabloları daha küçük parçalara bölmek, veritabanınızın önemli olana odaklanmasına yardımcı olur. Bu, büyük bir pizzayı dilimlere bölmek gibidir; yönetimi ve servisi daha kolaydır.
  5. Disk Optimize Etme: Çok hızlı bir sabit sürücüden ışık hızında bir SSD’ye yükseltmenin bilgisayarınıza turbo yüklemesi gibi, disk G/Ç’yi optimize etmek de veritabanınızın uçmasını sağlayabilir.
  6. Önbelleğe Alma:(Caching) Sık erişilen verileri hafızada saklamak, en sevdiğiniz atıştırmalıkları kolunuzun ulaşabileceğiniz yerde tutmak gibidir. Her yemek istediğinde kilere (veya veri tabanına) koşmana gerek yok!
  7. Bağlantı Havuzu: (Connection Pooling) Bağlantı havuzu oluşturmayı veritabanı bağlantıları için araç paylaşımı olarak düşünün. Sürüşü paylaşarak zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlar.
  8. Düzenli Bakım: (Maintenance) Arabanızdaki yağı değiştirmek gibi, düzenli bakım da veritabanınızın sorunsuz çalışmasını sağlar. Bu en heyecan verici görev değil, ancak uzun vadede büyük fayda sağlıyor.

Performansı artırmada hangi veritabanı optimizasyon tekniklerini en etkili buluyorsunuz? Bu teknikleri projelerinizde uygulamaya ilişkin deneyimlerinizi ve öngörülerinizi yorumlar bölümünden paylaşabilirsiniz.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x