Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


2024 Yılında Ortaya Çıkan Siber Güvenlik Tehditleri

Fatih SoysalFatih Soysal

2024 yılında siber güvenlik ortamı, yeni teknolojilerin ortaya çıkması ve dijital bağlantıların artmasıyla birlikte hızla gelişiyor.

Yeni bir yıla adım atarken siber güvenliğin önemi hiç bu kadar kritik olmamıştı. Teknolojik gelişmelerle birlikte yeni zorluklar da ortaya çıkıyor ve 2024 yılı da bir istisna değil. Bu zorlukların üstesinden gelmenin önemli yönlerinden biri, e-posta gönderenlerin meşruiyetini doğrulayan ve onları sahtekarlık taktiklerine karşı koruyan uygun DMARC uyumunu sağlamaktır. 2024’te önemli riskler oluşturması beklenen yaklaşan siber güvenlik tehditlerinden bazılarını ve alınacak önlemleri konuşalım!

Bu yıl dikkatli olmanız gereken siber tehditler

1. Fidye Yazılımı Gasp Teknikleri

Uzmanlar, 2024 yılında yeteneklerini geliştirmek için gelişmiş şifreleme teknikleri ve yapay zeka kullanan daha karmaşık fidye yazılımı türlerinin ortaya çıkacağını öngörüyor. Ayrıca saldırganlar giderek daha fazla kritik altyapıyı hedef alarak bu saldırıların potansiyel etkisini artırabilir.

2. Yapay Zeka Destekli Siber Saldırılar ve ChatGPT Kimlik Avı Tehditleri

Yapay zeka (AI) ilerlemeye devam ettikçe siber saldırılardaki uygulaması da ilerlemektedir. Saldırganların daha hedefli ve uyarlanabilir saldırılar gerçekleştirmek için yapay zekadan yararlanmaları bekleniyor. Büyük veri kümelerini analiz etmek için makine öğrenimi algoritmaları kullanılabilir; böylece siber suçlular güvenlik açıklarını tespit edebilir, kullanıcı davranışını tahmin edebilir ve daha etkili kimlik avı kampanyaları başlatabilir.

3. Tedarik Zinciri Zafiyetleri

Küresel tedarik zincirlerinin birbirine bağlı doğası, siber suçlulara yararlanabilecekleri birden fazla giriş noktası sağlıyor. 2024 yılında tedarikçileri ve üçüncü taraf satıcıları hedef alan saldırılarda artış olacağını öngörüyoruz. Tedarik zincirindeki bir uzlaşma, yalnızca hedeflenen kuruluşu tehlikeye sokmakla kalmaz, aynı zamanda birbirine bağlı tüm kuruluşlar üzerinde kademeli bir etkiye sahiptir ve bu saldırıları potansiyel olarak daha zarar verici hale getirir.

4. 5G Ağ Güvensizlikleri

5G ağları yaygınlaştıkça potansiyel siber tehditlere yönelik yüzey alanı da artıyor. 5G ağlarının artan hızı ve bağlanabilirliği, büyük ölçekli kesinti potansiyeli, verilere müdahale ve kritik altyapıya yönelik saldırılar da dahil olmak üzere yeni güvenlik açıklarını beraberinde getiriyor. Bu ağların güvenliğini sağlamak, giderek birbirine bağlanan dünyamızın istikrarını sağlamak açısından çok önemli olacaktır.

5. Kuantum Bilişim Tehditleri

Kuantum bilişimi çeşitli endüstrilerde devrim yaratma vaadini taşırken, aynı zamanda geleneksel şifreleme yöntemlerine karşı da ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kuantum bilgisayarlar daha güçlü hale geldikçe, yaygın olarak kullanılan şifreleme algoritmalarını kırma ve hassas verilerin güvenliğini tehlikeye atma potansiyeline sahip oluyorlar. Kuruluşların kuantum dirençli kriptografik teknikleri benimseyerek bir adım önde olmaları gerekiyor.

6. Deepfake Saldırıları

Deepfake teknolojisi gerçekçi ama sahte videolar oluşturmanın ötesine geçti. 2024’te, işletmelere ve bireylere yönelik, kimliğe bürünme girişimlerinden ses ve video içeriğinin kötü niyetli amaçlarla manipülasyonuna kadar uzanan deepfake saldırılarında bir artış olacağını öngörüyoruz. Deepfake saldırılarının etkisini tespit etmek ve azaltmak, siber güvenliğin önemli bir yönü haline gelecektir.

7. Nesnelerin İnterneti İstismarlarının Ortaya Çıkışı

Nesnelerin İnterneti (IoT), giderek artan sayıda cihazın birbirine bağlanmasıyla birlikte büyümeye devam ediyor. Bu genişletilmiş saldırı yüzeyi, siber suçlulara IoT cihazlarındaki güvenlik açıklarından yararlanma konusunda daha fazla fırsat sağlayarak potansiyel gizlilik ihlallerine, veri manipülasyonuna ve hatta fiziksel zarara yol açabilir. IoT altyapısının güvenliğinin sağlanması, yaygın siber tehditlerin önlenmesinde hayati önem taşıyacak.

8. Sosyal Mühendislik

Sosyal mühendislik, siber saldırganlar için güçlü bir araç olmaya devam ediyor ve 2024’te daha gelişmiş ve hedefe yönelik sosyal mühendislik taktikleri görmeyi bekliyoruz. Buna kişiselleştirilmiş kimlik avı saldırıları, etki sahibi kişilerin kimliğine bürünme ve bireyleri hassas bilgilerden ödün vermeleri için kandırmak amacıyla psikolojik manipülasyon tekniklerinden yararlanma da dahildir. Bu gelişen sosyal mühendislik taktiklerine karşı koymak için artan farkındalık ve eğitim şarttır.

Siber Tehditleri Önlemenin Etkili Yolları

1. Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama (MFA)

Mümkün olan her yerde çok faktörlü kimlik doğrulamayı uygulayın. MFA, kullanıcıların erişim izni vermeden önce birden fazla kimlik formu sağlamasını zorunlu kılarak ekstra bir güvenlik katmanı ekleyerek yetkisiz kişilerin giriş yapmasını daha da zorlaştırır.

2. E-posta Kimlik Doğrulaması

E-posta kimlik doğrulaması, kimlik avı, e-posta sahtekarlığı ve yetkisiz erişimle ilişkili riskleri azaltmayı amaçlayan güçlü bir siber güvenlik stratejisinin kritik bir bileşenidir. Çeşitli önemli protokoller, e-posta kimlik doğrulamasına katkıda bulunarak e-posta iletişiminin bütünlüğünü ve orijinalliğini toplu olarak güçlendirir:

3. Uç Nokta Güvenliği

Kötü amaçlı dosyaları etkin bir şekilde tespit etmek ve filtrelemek için işletim cihazınıza bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı yükleyin. En son sürümün cihazınızı güvenlik açıklarına karşı tarayabilmesi için virüsten koruma ve kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımınızı düzenli olarak güncellediğinizden emin olun. Uç nokta koruması, kötü amaçlı yazılımların bireysel aygıtların güvenliğini tehlikeye atmasını tespit etmeye ve önlemeye yardımcı olur.

4. Hassas Verilerin Şifrelenmesi

Hassas verilerinizi e-posta yoluyla aktarırken veya çevrimiçi iletişim kurarken ve dinlenme sırasında şifreleyin. Bu, ek bir koruma katmanı ekleyerek yetkisiz kişilerin bilgilere erişmesini ve bilgileri yorumlamasını zorlaştırır.

5. Satıcı ve Tedarik Zinciri Güvenliği

Üçüncü taraf satıcıların ve tedarikçilerin, özellikle de tedarik zincirindekilerin güvenlik uygulamalarını değerlendirin. Bu harici bağlantılar yoluyla risklerin aşılması riskini en aza indirmek için güçlü siber güvenlik standartlarına uyduklarından emin olun.

6. İzleme ve Analiz

Olağandışı veya şüpheli etkinlik belirtilerine karşı ağ trafiğini, sistem günlüklerini ve diğer ilgili verileri sürekli izleyin. Uyarılarınızın gerçek zamanlı olarak izlenmesini daha gelişmiş hale getirecek ve güvenlik olaylarının gerçekleştiği anda aktif olarak izlenmesini kolaylaştıracak güvenlik bilgileri ve olay yönetimi (SIEM) sistemlerini uygulayın.

7. İşbirliği ve Bilgi Paylaşımı

Siber güvenlik topluluklarına ve bilgi paylaşım platformlarına aktif olarak katılın. Ortaya çıkan tehditler ve en iyi uygulamalar hakkında bilgi sahibi olmak, kuruluşların potansiyel risklerin önünde kalmasına yardımcı olabilir.

8. Düzenli Güvenlik Denetimleri ve Değerlendirmeleri

Potansiyel güvenlik açıklarını belirlemek ve gidermek için düzenli güvenlik denetimleri ve değerlendirmeleri gerçekleştirin. Buna sızma testleri, güvenlik açığı değerlendirmeleri ve güvenlik politikalarının ve prosedürlerinin gözden geçirilmesi dahildir.

Özet

2024’ün teknolojik gelişmelerini benimserken, bunlara eşlik eden gelişen siber güvenlik tehditlerini kabul etmek ve bunlara hazırlanmak büyük önem taşıyor. Hem kuruluşlar hem de bireyler tetikte kalmalı, proaktif güvenlik önlemleri almalı, sağlam savunma mekanizmalarına yatırım yapmalı ve ortaya çıkan tehditler hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Yaklaşan bu zorlukları anlayıp ele alarak, daha güvenli ve daha emniyetli bir dijital gelecek inşa etmek için hep birlikte çaba gösterebiliriz.

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x