Fatihsoysal.com

Freelance Proje İş Alımı


Merhaba, şu anda anahtar teslim freelance proje iş alımları için uygunum.
Tekliflerinizi buradan yada fatihsoysal@outlook.com e-posta adresi üzerinden benimle paylaşabilirsiniz. Çok kısa bir süre içerisinde tarafınıza geri dönüş sağlanacaktır.

Kategoriler


Yeni Başlayan Programcıların Çoğunlukla Yaptığı 7 Temel Programlama Hatası

Fatih SoysalFatih Soysal

Programlama bir sanattır. Bu gerçeğin kanıtına ihtiyaç duyan herkes, programcıların hatalarını nasıl gördüğüne bakmalıdır. Yeni veya deneyimsiz programcılar genellikle kodlama sırasında yaptıkları hataları anlayamazlar. Çünkü odak noktaları tamamen algoritmalarını kodlamak ve hatalarını ayıklamak için gereken süredir. Yazılım’a yeni başladıysanız, bu makale size bazı yararlı ipuçları ve bilgiler verecektir.

İnsanların şiir, yazı, resim ve diğer sanat türleri hakkında farklı görüşleri olduğu gibi, kodlayıcıların dünyası da bu bakımdan sanat dünyasına benzetilebilir. Çünkü birden çok farklı bakış açısı ve onlarca çözüm getirilebilir.

1. Temel Bakış
Hızlı ve gevşek kodlama, kodunuzu zayıflatmanın en kolay yollarından biridir. Yeni başlayan her programcı, rastgele kullanıcı davranışının bir programı etkileyebileceğini unutmamalıdır. Örneğin, sıfır girişinin bir bölme işlemine yol açıp açmayacağını belirlemeleri gerekir. Esasen, en küçük hatanın bir programın başarısız olmasına neden olabileceğini anlamalıdırlar. Detaylar Altan, detaylar…

2. Detaylara Çok Odaklanmak
Öte yandan, çok fazla ayrıntıya odaklanan kod betiği işleyişi yavaşlatacaktır. Kodunuz, yatmadan önce tüm pencereleri ve kapıları birkaç kez kontrol etmesi gereken OKB’li bir kişi gibi davranmamalıdır. Bazen, aşırı ayrıntıya bağlılık, programınızı ağ üzerinden uzak bir siteyle sık iletişim kurmaya ihtiyaç duyduğu noktaya kilitler. Sadece hedefe odaklanın.

3. Karmaşık Kontrol
Çoğu zaman, deneyimsiz programcılar programlarındaki belirli görevler üzerindeki kontrolü karmaşık hale getirme hatasını yaparlar. OtherInBox.com kurucu ortağı Mike Subelsky, her görev için programda yalnızca bir yer olması gerektiğinde ısrar ediyor. İki yerde bir güncelleme yazarsanız, biri muhtemelen birini değiştirir ve diğerini dokunmadan bırakırsınız.

Çok sevdiğim bir abim her zaman şunu der: “Eğer bir kodu aynı projede iki kere yazıyorsan, orada bir problem vardır.

4. İstemci Aygıta Çok Güvenmek
En tehlikeli hataların çoğu, programcılar doğru şeyi yapmak için istemci cihaza güvendiğinde ortaya çıkar. Örneğin, bir tarayıcıda çalıştırmak için kodunuzu yazarsanız, tarayıcı rasgele eylemleri yürütmek için kodu yeniden derleyebilir. Gelen tüm verileri tekrar kontrol edemezseniz, işler oldukça hızlı bir şekilde ters gidebilir.

5. Müşteriye Yeteri Kadar Güvenememek
Bazen güvenlik açısından takıntılı olmak aslında boşluklar yaratabilir. Programları taramayı yavaşlatabilir ve programcıları işlemleri hızlandırmak için katı güvenlik özelliklerinden bazılarını gevşetmeye zorlayabilir. Web formları konusunda güven sizi kurtarabilir. Uzun kişisel veri formları, banka düzeyinde güvenlik ve e-posta adresi onayları kullanıcıların katılmasını engeller. Bununla birlikte, bu tür verileri ayıklama ve depolamadan sonra korumak, değerinden daha fazla sorun olabilir. Bunu çok fazla yaşıyoruz, yeter ki müşteri mutlu olsun diye proje başbaşka bir yere gidiyor. Peki güvenlik? Sonra yine sana gelir o iş. Aman dikkat!

6. Amerikayı Yeniden Keşfetmeye Çalışmak
Bazı programcılar kendi kütüphanelerini yazmaya çalışırlar çünkü bunu yapmak için daha basit veya daha iyi bir yol bildiklerine inanırlar, bu da genellikle onları zorlar ve pes ederler. Bu, kendi yoğurtunuzu yapmakla aynıdır. Unutmayın, kodlama sırasında kullandığınız kütüphanelerin mükemmel olması gerekmez. Bu sorunun çözümü risk yönetimidir. Senin için stabil çalışan bir kütüphane halihazırda varsa bunu kullanmaktan ve geliştirmekten çekinme!

7. Kodun Kapatılması
Bu yaşıma kadar yaptıklarımı hep internetten öğrendim. (Çoğunlukla ingilizce) Sonrasında türkçe kaynak yoksa mutlaka git üzerinden diğer programcılarla paylaştım. Neden paylaşmayayım ki? Neden bunu kendime saklayayım? Kritik projelerden bahsetmiyorum tabiki. Kodunuzu açarsanız, tanımadığınız insanlar kodunuzun iyileştirilmesine katkıda bulunacak, özellikler ekleyecek, hatalar bulabilecek ve düzeltmeye çalışacaktır. Çok güzel değil mi? Bence öyle.

Programcıların hataları genellikle deneyimden kaynaklanır. Geneyim arttıkça tecrübeniz çoğalacak, hata oranı azalacaktır. Bu eğlenceli serüvende hepinize başarılar dilerim.

Bir sonraki makalede görüşmek üzere…

Kullanım ve kodlama mükemmeliyetini odak alan uygulamalar oluşturma deneyimine sahip, profesyonel olarak 15+ yıl üzeri deneyime sahip bir yazılım mühendisi.

    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    0
    Would love your thoughts, please comment.x